De eerste 1.000 dagen: kinderdagverblijven to the rescue!

29 september 2017 door Anneloes

Kinderdagverblijf en eerste 1.000 dagenEten kan onze kleintjes in draken veranderen. Dat herkennen we vast allemaal. Waar je kindje het eerste jaar een broccolihapje vrolijk naar binnen werkte, gooit hij het nu op de grond. Ineens is het ontspannen avondeten spannend geworden. De helft van de peuters heeft een periode dat hij z’n lippen stijf houdt voor welk maaltje dan ook. Best frustrerend, wanneer jij net speciaal voor hem in de keuken hebt gestaan! Ook in deze lastige fase toch groente blijven eten? Breng je kindje naar het kinderdagverblijf!

Waarom krijg ik die hap groente er soms echt niet in?

Dat eten af en toe een strijd is, is eigenlijk niet zo gek. Vanaf een jaar of 2 reageren kinderen anders op smaken en structuren. Peuters staan weinig open voor nieuwe smaken. Ineens is het proeven van boontjes hartstikke eng! Waarom zou je denken…maar eigenlijk is het heel logisch. Moeilijker eetgedrag rond deze periode hoort bij een normale ontwikkeling. De angst voor nieuwe of onbekende voeding wordt ook wel voedselneofobie¹ genoemd. Zelfs een ander uiterlijk of een nieuwe bereidingswijze van het vertrouwde worteltje vindt je peuter ineens nieuw, en dus eng. Neofobie is evolutionair bepaald en leert je kleintje dat het niet zomaar zijn speelgoeddieren kan opeten.

Proberen = leren

Eten is voor kleintjes dus een hele ontdekkingstocht. Is het vloeibaar of vast, warm of koud, zoet of hartig? Hoe moet ik dit eigenlijk eten? Waarom vind ik dit niet lekker en mijn vriendje wel? Dat is heel wat om te slikken! Even ruiken, een likje of misschien zelfs een hapje proeven is daarom al een hele stap voor ze, en dus ook erg waardevol. Een maaltijd is meer dan je bordje leegeten. Laat ze lekker ontdekken in een gezellige ongedwongen sfeer. Want soms moet een kindje iets wel 15 keer proeven voordat hij een nieuwe smaak waardeert². Dat bordje gaat dus vanzelf een keer leeg! Maar wat als zelfs een hapje proberen spanning oplevert?

Daar komen onze kinderdagverblijven to the rescue!

Als je deze week al 3 keer een boze peuter aan tafel hebt gehad, is blijven proberen een hele opgave. Dan is het begrijpelijk dat je die griezelige groente al snel van het menu schrapt. Daar komen onze helden van het kinderdagverblijf in actie! Zij weten als geen ander kinderen te stimuleren om tóch dat hapje te proberen. Met de benodigde ervaring en de beste trucs weten zij alle kleintjes te verleiden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat leeftijdsgenootjes de grootste invloed hebben op het (eet)gedrag van kinderen³.  Als ze hun vriendjes een groentestoofje zonder mokken op zien eten volgen ze vaak vanzelf! Het zal ons dan ook niets verbazen als hij thuis ook ineens om die boontjes vraagt.

Toch fijn om te weten, dat jij je thuis geen zorgen meer hoeft te maken. En voel je niet schuldig, met 16 vriendjes aan tafel is ontdekken gewoon heel anders!

Benieuwd naar de succesverhalen van onze Helden?

Binnenkort vertellen wij het verhaal van pedagogisch medewerker Denise. Zij verklapte ons haar gouden tips! Houd onze blog dus goed in de gaten 🙂

Bronnen:
Algemeen Dagblad (via Blendle)¹
Voedingscentrum²
The Inquisitive Mind³