Voor 160 miljoen eten alle kleintjes op de crèche gezond

30 juni 2016 door Ingrid

Advertentie Ikea
Voor 160 miljoen euro eten alle kleintjes op de kinderopvang 100% gezond

Minister Schippers: Bent u bereid dit bedrag te investeren om de kinderobesitas pandemie te stoppen?

Een paar weken geleden ging Gabriel met zijn vader naar Ikea. Tijdens een shop-break in het restaurant liep Gabriel tegen een advertentie aan en zei: “Kijk papa, frietjes met worstjes voor baby’s. Dat kan toch niet!”

Wow. Datgene dat ik Gabriel al die jaren vertel over voeding is dus ergens blijven hangen. Het heeft zin! Dat zoiets hem opvalt betekent dus dat ik een verschil heb kunnen maken.
Het zette me aan het denken: Gabriel (nu 8 jaar) vertrouwt mij, zijn moeder, en inmiddels weet hij dat ik echt áltijd het beste met hem voorheb. En ook al blijft hij de discussie met me aangaan als het over eten gaat: hij ziet nu zelf hoe het echt is.

Dat geeft me hoop, niet alleen als moeder maar ook als ondernemer met de missie alle kleintjes hapje voor hapje verliefd te laten worden op echt eten.

Want stel je voor dat iedere volwassene één stapje zou zetten om een kind te stimuleren gezond te eten. Pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf en de BSO, door iets gezonds op tafel te zetten. De oppas, door water te geven in plaats van limonade, moeders van vriendjes, door iets anders dan snoep of koek te geven, de kapper, door iets anders dan een lolly te geven, en de voetbalkantine, door iets anders dan frietjes en kroketten te serveren. En zo zijn er nog talloze voorbeelden.

Het zou een enorme impact hebben. Omdat kinderen ons, volwassenen, vertrouwen. Om ze te laten zien wat goed en wat slecht voor ze is.

Een dergelijke beweging begint natuurlijk op kinderdagverblijven. Want daar zitten kleintjes samen met leeftijdgenoten in een groep en ontwikkelt hun eetgedrag op basis van de norm van de groep. Want zien eten doet eten.

Daarnaast krijgt de pedagogisch medewerker het voor elkaar om 15 kinderen tegelijk aan tafel te laten zitten en netjes op hun beurt te laten wachten. Stel nu dat zij haar pedagogische kracht mag inzetten om de juiste producten op tafel te zetten en kleintjes stimuleert om nieuwe smaken te proeven?

Dat is de reden waarom we zo geloven in een goede samenwerking met kinderdagverblijven. We voeden inmiddels ongeveer 10.000 kids per week op kinderdagverblijven. Helaas constateren we dat gezond eten aanbieden voor kinderdagverblijven vaak een kwestie van budget is. Maar klopt dat wel helemaal?

Regelmatig horen we van kinderdagverblijven dat het meer kost en daarom niet past. Met hoge vaste kosten als personeel en huisvesting is het vaak opletten op de variabele kosten, waaronder eten. Want dat maakt het verschil tussen overleven en de deur sluiten.

En daarom zien we dagelijks duizenden spruiten die onschuldig en vol vertrouwen hun mond open doen voor eten dat helemaal niet goed voor ze is.

Als bedrijf met een missie willen wij hier iets aan doen en dit doen we ook. Speciaal voor kleintjes koken we maaltijden en Groentjesprets, die hun zintuigen prikkelen en gecertificeerd biologisch zijn. En zonder dat we een bio-prijs rekenen.

Dat is helaas onvoldoende. En de kinderobesitas pandemie groeit door. Het wordt tijd dat hier serieus geïnvesteerd wordt in het stimuleren van gezonde eetgewoonten. En de overheid heeft de oplossing binnen handbereik:

Het Voedingscentrum heeft net een nieuwe Schijf van Vijf uitgebracht die duidelijk en consequent is en aansluit bij hoe wij al jaren in onze keuken koken: zonder zout, zonder suiker en boordevol groente. Weg met smeerkaas, smeerworst en andere gefabriceerde producten vol zout, suiker en verkeerde vetten. Top! En ja, dit betekent dat met de nieuwe Schijf van Vijf de voedingskosten van kinderdagverblijven omhoog zullen schieten. Hoe helpen we hen deze richtlijnen te implementeren, zonder dat het jaren duurt? Want ze willen zo graag.

Stel nu dat kinderdagverblijven die dit beleid de komende 12 maanden strikt implementeren een kwaliteitskeurmerk krijgen en de meerkosten vergoed krijgen vanuit de overheid?

Onrealistisch? Pak je rekenmachine maar:
Gebaseerd op onze ervaring schatten we in dat de meerkosten van gezond eten op de kinderopvang tussen 1 en 2 euro per kind per dag zijn. Een kind zit gemiddeld 2 dagen per week op een kinderopvang. In totaal gaan er 767.000 kinderen naar een kinderopvang. Als je dit doorrekent zouden de totale kosten voor alle kinderen die naar een kinderopvang gaan uitkomen op €160 miljoen per jaar. Volgens de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg wordt in Nederland naar schatting een bedrag van €505,4 miljoen per jaar besteed aan de directe gevolgen van ernstig overgewicht, de indirecte kosten als gevolg van overgewicht worden geschat op €2 miljard per jaar. Need I say more?

Tijd dus om op te staan en in beweging te komen, tijd om de overheid wakker te schudden maar ook kritisch om ons heen te kijken waar het geld beter besteed kan worden.

Mee eens? Spread the word en deel dit bericht! Niet mee eens? We horen graag van je waarom!

Deel dit bericht via Facebook
Deel dit bericht via Linkedin
Ingrid Cayet, foodpreneur achter Madaga

Ingrid Cayet
Foodpreneur
Standing up for the taste buds of kids

 

Bronnen:
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/23/meer-kinderen-naar-kinderopvang
http://assets.kinderopvang.nl/p/393216/Factsheet%20kinderopvang%20jun16.pdf