DIY: herfst met kleintjes

19 september 2017 door Anneloes

DIY: herfst met kleintjes

Gezellig, het is weer herfst! Dat vieren wij met wat peuterproof do-it-yourselfs. Ga samen met je kleintjes op avontuur in het bos en maak deze leuke creaties van bladeren en kastanjes. Lekkere beloning: de tamme kastanjes kunnen jullie heerlijk oppeuzelen! Hoe? Dat lees je hier.

Knutselpret

In het bos kun je de mooiste knutselmaterialen vinden. Kastanjes, eikeltjes, herfstbladeren, dennenappels, noem maar op! Je kindjes zullen extra trots zijn op hun creaties als ze zelf het materiaal gevonden hebben. Maak bijvoorbeeld eens uiltjes van een kastanje en eikendopjes zoals hierboven. Of wat dacht je van een egel van bladeren of een ananas van dennenappels zoals hieronder?

herfst knutselen

Herfst hapje

Behalve knutselmateriaal vind je ook het lekkerste herfst hapje in het bos: tamme kastanjes. Heerlijk zoet en romig van smaak, en ook nog eens boordevol vitamines – dat kunnen we wel gebruiken in de herfst! Let wel goed op: alleen tamme kastanjes kun je eten. Paardenkastanjes, ook wel wilde kastanjes genoemd, niet.

  • Tamme kastanjes groeien aan een boom met langwerpige losse blaadjes en bolsters met lange stekels. De kastanjes zelf hebben een mooi puntje waar je ze aan kunt herkennen.
  • Wilde kastanjes groeien aan een boom met ‘handvormige’ bladeren en bolsters met korte dikke stekels. De kastanjes zelf zijn helemaal rond en glad.

 

kastanjesoorten

Poffen maar!

Haal, als dit nog niet gebeurd is, de stekelbolster van de kastanjes af. Belangrijk: zet in de bovenkant van de kastanjes met een scherp mes een kruis. Anders poffen ze de hele keuken door! Leg ze ongeveer een kwartier op een bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven. Springen ze mooi open? Dan zijn ze klaar. Even pellen, en lekker samen smullen maar!

Op de hoogte blijven van meer leuke DIY-blogs, weetjes, recepten en tips? Volg ons dan op Facebook en Instagram!