Held van de maand: paprika

2 maart 2017 door Anneloes

Paprika

Je hebt ze in bijna alle kleuren van de regenboog en ze zijn ontzettend veelzijdig. Daarom is de paprika deze maand onze held van de maand. Rood, groen, geel, oranje of zelfs in puntvorm. Wij zijn fan! Maar deze held biedt meer. Wij hebben 3 weetjes voor je op een rijtje gezet. Hierna wil je zeker de paprika op het menu van je kleintje zetten!

3 interessante paprikaweetjes, zodat je weet waarom je er thuis van alles mee staat te maken voor je kleintje.

Weetje 1: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Gele, rode en oranje paprika’s bevatten carotenoïden, deze plantpigmenten zorgen voor de mooie kleur. Carotenoïden helpen het netvlies van de ogen te beschermen tegen zon. Worteltjes zijn dus niet enige groentes die bijdragen aan gezonde ogen!

Weetje 2: Van jong naar oud

Ooit eens afgevraagd waarom een groene paprika groen is en een rode paprika rood? Wij hebben het voor je uitgezocht. Paprika’s groeien aan een plant en de groene variant wordt als eerst geplukt en is eigenlijk onrijp. Naarmate de tijd verstrijkt verandert de kleur van geel naar oranje en uiteindelijk naar rood. De kleuren paprika’s verschillen van smaak én voedingswaarde. De ‘oudste’ rode paprika bevat het meeste vitamine C, is het meest zoet en is daarom ook erg populair. Zin om te kokkerellen? Maak eens biefstuk met paprika-tijmsaus: een perfecte combinatie! De vitamine C in de paprika stimuleert de ijzeropname uit rood vlees. Mooi meegenomen, want je kindje heeft 10x zoveel ijzer nodig dan jou en neemt het minder makkelijk op.

Weetje 3: Mannetje of vrouwtje?

De vrouwtjespaprika heeft vier bulten aan de onderkant en de mannetjespaprika drie. De vrouwelijke variant is het zoetst, heeft de meeste zaadjes en is heerlijk om zo te snoepen! Het mannetje bevat veel minder zaadjes en is een beetje bitter, daarom erg geschikt om te bakken in de pan. Dat wist je nog niet hè!

Held van de maand

Wat de peuter niet kent, eet hij niet. Daarom kiezen wij elke maand een held waarmee je onweerstaanbaar lekker kunt koken voor je kleintje. En we vertellen waarom je deze groente of fruit op het menu van je baby wilt zetten.

Ontdek onze andere helden!

Zoete aardappel: Hij ziet er uit als een knoert, maar is heerlijk zacht van binnen.
Pompoenpompoen-kookweetjesDeze oranje krachtpatser maakt slaperig. Komt dat even goed uit!
Broccoli & broccoli-kookweetjes: Wist je dat de hele stronk op mag?
Sperzieboon & sperzieboon-kookweetjes: Voor glanzende lokken moet je deze jongens hebben.
Courgette & courgette-kookweetjes: De meeste voedingsstoffen zitten in de schil, dus vooral niet schillen.
Tomaat & tomaat-kookweetjes: Zelfs in blik houden ze hun vitamines vast, wist je dat?