Het makkelijkste voedingsschema ooit

24 april 2014 door Ingrid

Ingrid Cayet, oprichtster Madaga
De dag dat ik me in voedingsschema’s ging verdiepen was een rare. Ik ben Frans, zat op dat moment in Colombia, maar woonde al in Nederland en bladerde in m’n Franse, Engelse en Nederlandse opvoedboeken. Die allemaal iets anders zeiden! Ik had net m’n eerste kindje gekregen, geen internetverbinding en geen oma in de buurt om advies aan te vragen. Er was alleen een 60-jarige Colombiaanse kinderarts die steeds vroeg: ‘Maar hoe voelt de moeder zich?’, als ik hem een vraag stelde over m’n zoon.

Ik snap dus hoe verwarrend de zoektocht naar voedingsschema’s, tips over bijvoeding, borstvoeding en flesvoeding kan zijn. Met de Madaga ervaring die ik nu heb en de ervaring met m’n eigen 2 zoons, kan ik echt met heel m’n hart zeggen: het is goed om je te realiseren dat wat je ook doet of misschien (een beetje) verkeerd gaat heus geen kwaad kan.

Mensen, en dus ook baby’s, zijn omnivoren (alleseters) er zijn dan ook maar een paar echte don’ts. Daarom krijg je van Madaga alleen een soort basis voedingsschema. Maar we zullen er voor zorgen dat je ook ter inspiratie een paar uitgebreidere voedingsschema’s kunt bekijken.

Voedingsschema: de basis

We zullen het simpel houden, want je kunt vertrouwen op je kind, jezelf en je moederinstinct. Zoveel kan er niet misgaan als je op je gezonde verstand vertrouwt. De eerste 6 maanden hebben baby’s vooral melk nodig, maar hoe eerder je begint met verschillende smaken, hoe makkelijker ze later eten. En daar hebben ze hun hele leven weer wat aan. Dus introduceer groente en fruit zo snel mogelijk. Je kunt al beginnen met eerste hapjes vanaf 4 maanden. Het werd altijd afgeraden in verband met allergieën, maar zelfs het voedingscentrum is er nu achter dat het geen kwaad kan.

Algemeen voor het eerste jaar:

  • Geen honing – natuurproduct waar sporen van de bacterie botulisme in kan zitten, waar baby’s onder de 12 maanden flink ziek van kunnen worden
  • Geen koemelk
  • Niks met zout, peper of suiker (zit ook verstopt in dingen als geconcentreerd vruchtensap)
  • Niks met schaal- en schelpdieren

Vanaf 4 maanden:

  • Alleen groente- en fruithapjes
  • Niks met gluten
  • Geen nitraatrijke groenten (zoals rode bietjes, spinazie en sla)

Vanaf 6 maanden:

  • Nitraatrijke groenten niet mixen met vis
  • Geef niet vaker dan 2 keer per week nitraatrijke groente

Na 12 maanden mag je baby in principe alles eten, maar besef je wel dat je kindje geen ‘mini-jij’ is. Kleintjes hebben in verhouding veel meer vitaminen, groenten, melk, ijzer en visvetten nodig. Wil je nog iets meer weten? Lees dan ons blog met tips voor de eerste hapjes.

Wat kookt Madaga?

Wij zijn er vroeg bij. Voor baby’tjes vanaf 4 maanden maken onze koks al de lekkerste groente- en fruithapjes. Broccoli, doperwtjes, bloemkool, worteltjes, we pureren ze superglad, zodat je baby’tje rustig aan al deze nieuwe smaken kan wennen. Met ons fruit doen we natuurlijk precies hetzelfde. Denk aan ananas, aardbei-banaan, kersen en bosbessen-banaan.

Probeer Madaga: bestel onze proefbox

Daarna kan het echte werk beginnen en laten we de stukjes groter en de smaken steeds spannender. Probeer dan samen met je kleintje ratatouille met polenta, mediterrane visschotel met couscous of een kalkoenstoofpotje met linzen. Deze laatste zit met drie andere favorieten in onze proefbox. Voor € 19,90 komen we deze gratis bij je thuis bezorgen.

Bekijk onze proefboxen