Held van de maand: mais

4 juli 2017 door Anneloes

HVDM Mais
Heerlijk zoet, vol vezels, lekker om te kluiven en om oneindig mee te variëren! Redenen genoeg om onze held van de maand, mais, eens in het zonnetje te zetten. We delen 3 leuke weetjes met je.

Weetje 1: Graan in een groentejasje

Mais behoort officieel tot de graansoorten. Toch eten wij het vaak als groente. Het bevat namelijk veel voedingsvezels, vitamine C en mineralen. Wel bevat het meer koolhydraten dan de meeste groentes, maar daar krijgt je kleintje juist lekker energie van! Dat kunnen ze goed gebruiken als ze lekker gaan spelen en ontdekken. Ook handig – hoewel mais een graansoort is, kunnen kindjes met glutenallergie deze wel eten! 

Weetje 2: De mais van Columbus 

In Nederland wordt vooral snijmais geteeld. Maar deze wordt vooral gebruikt als veevoer. De maissoort die wij eten heet suikermais. Je raadt het al – deze heeft een lekkere zoete smaak. Suikermais groeit vooral in Zuid-Amerika en in de VS. Het wordt daar al duizenden jaren gegeten. De naam mais is dan ook afgeleid van het woord ‘maize’: wat ‘gever van leven’ betekent. Nou, dat belooft wat! Columbus liet Europa kennismaken met deze gele kanjer, waardoor wij ‘m nu ook lekker op het menu hebben staan!

Weetje 3: Een echte zomerheld

Wist je dat er niet alleen gele mais bestaat, maar ook witte, donkerrode, blauwe, paarse en zelfs zwarte? Ook ken je misschien wel de babymais: dit zijn eigenlijk gewone maiskolven maar dan extra vroeg geteeld, waardoor je ze in hun geheel kunt opeten! Veel variatie dus. Toch eten wij het liefst de suikermais. Deze is in de zomer volop verkrijgbaar. Heerlijk uit het vuistje, op de BBQ óf in de chili. Laat de zomer maar komen!

Meer ‘maispiratie’? Binnenkort delen we 3 verrassende, zomerse kooktips over mais. Volg ons op Facebook of Instagram, dan blijf je altijd op de hoogte!

Held van de maand

Wat de peuter niet kent, eet hij niet. Daarom kiezen wij elke maand een held waarmee je onweerstaanbaar lekker kunt koken voor je kleintje. En we vertellen waarom je deze groente of fruit op het menu van je baby wilt zetten.

Bordje toch niet leeg of op de grond? Misschien kunnen wij je dan een handje helpen. Al onze helden zijn terug te vinden in onze hapjes & maaltijden. Ook een keer proberen?

Maak je eigen Madaga menuplan

Ontdek ook onze andere helden!

Ui & ui-kookweetjes: Onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Niet té goed pellen dus!
Prei
& prei-kookweetjes: Wist je dat zelfs apen er dol op zijn? En dat is niet voor niets.
Bloemkool & bloemkool-kookweetjes: Alles is eetbaar, zelfs de bladeren!
Paprika: Wist je dat een paprika een mannetje of vrouwtje kan zijn?
Zoete aardappel: Hij ziet er uit als een knoert, maar is heerlijk zacht van binnen.
Pompoenpompoen-kookweetjesDeze oranje krachtpatser maakt slaperig. Komt dat even goed uit!
Broccoli & broccoli-kookweetjes: Wist je dat de hele stronk op mag?
Sperzieboon & sperzieboon-kookweetjes: Voor glanzende lokken moet je deze jongens hebben.
Courgette & courgette-kookweetjes: De meeste voedingsstoffen zitten in de schil, dus vooral niet schillen.
Tomaat & tomaat-kookweetjes: Zelfs in blik houden ze hun vitamines vast, wist je dat?