Held van de maand: pastinaak

7 augustus 2017 door Anneloes

Held van de maand: pastinaak

Een ruig uiterlijk en absoluut geen knapperd, maar van binnen is hij o zo zacht. Onweerstaanbaar is deze held van de maand: de pastinaak. Hij staat ook wel bekend als vergeten groente. Of wij hem vergeten zijn? Helemaal niet, wij koken er ontzettend graag mee!

Wij delen 3 verrassende weetjes over deze held van de maand.

Weetje 1: Hutspotheld

De pastinaak: je kent ‘m waarschijnlijk vooral als vergeten groente. Maar waarom eigenlijk? We gaan eeuwen terug…naar de middeleeuwen. De oer-Hollandse hutspot werd destijds niet met aardappelen, maar met pastinaak gemaakt! Toen de aardappel werd ontdekt, werd prins pastinaak van zijn troon gestoten. Daar snappen wij nou helemaal niets van. Gelukkig is onze roomwitte vriend weer helemaal terug van weggeweest. En eigenlijk is de naam vergeten groente al bijna niet meer terecht!

Weetje 2: Zoet en zacht

Ook de smaak van deze held is koninklijk. Heerlijk zoetig, met een tintje anijs en een zachte en romige textuur. Baby’s vanaf 6 maanden kunnen pastinaak eten. Snijd de wortel in blokjes, kook het gaar en pureer het met de staafmixer. Een drupje olijfolie maakt de puree extra smeuïg. Deze goede vetten zijn bovendien goed voor de ontwikkeling van je kleintje.

Weetje 3: Vergeet me nietje

Een toepasselijke naam voor deze vergeten groente. Helaas groeien er geen ‘vergeet me nietjes’ uit de pastinaak. Maar de pastinaak behoort wel tot een bloemenfamilie: de ‘schermbloemenfamilie’. De pastinaak groeit namelijk onder de grond als wortel en heeft boven de grond prachtige gele bloempjes. Ze groeien volop vrij in de natuur. Heb jij ze weleens gespot? 

De smaak van pastinaak te pakken? Binnenkort delen we 3 verrassende kooktips over deze oerwortel. Volg ons op Facebook of Instagram, dan blijf je altijd op de hoogte!

Held van de maand

Wat de peuter niet kent, eet hij niet. Daarom kiezen wij elke maand een held waarmee je onweerstaanbaar lekker kunt koken voor je kleintje. En we vertellen waarom je deze groente of fruit op het menu van je kindje wilt zetten.

Bordje toch niet leeg of op de grond? Misschien kunnen wij je dan een handje helpen. Al onze helden zijn terug te vinden in onze hapjes & maaltijden. Ook een keer proberen?

Maak je eigen Madaga menuplan

Ontdek ook onze andere helden!

Mais & mais-kookweetjes: Wist je dat deze graansoort wél door kindjes met glutenallergie mag worden gegeten?

Ui & ui-kookweetjes: Onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen. Niet té goed pellen dus!

Prei & prei-kookweetjes: Wist je dat zelfs apen er dol op zijn? En dat is niet voor niets.

Bloemkool & bloemkool-kookweetjes: Alles is eetbaar, zelfs de bladeren!