Kookweetjes: mais

11 juli 2017 door Anneloes

kookweetjes mais

Geen enkele groente is zo veelzijdig als de mais. Deze held is lekker zoet en valt dus vooral bij kleintjes goed in de smaak. Van deze goudgele helden gaat de zon vanzelf schijnen! Wij deelden al 3 leuke mais-weetjes met je, en geven je nu nog 3 verrassende kooktips.

Tip 1: Yes, we mogen kluiven!

Dat mais overal ter wereld wordt gegeten zie je terug in de ontelbare gerechten die wel niet van mais worden gemaakt. Wat dacht je van een lekkere Mexicaanse chili con carne, tortilla’s of taco’s? Óf op de BBQ, daar is iedereen toch gek op? Voor de lekkerste barbecue-mais kook je de kolven ongeveer 10 minuutjes voor. Gewoon in water, zonder toevoegingen. Pak ze in met aluminiumfolie en stop er bijvoorbeeld een schijfje limoen, verse kruiden en een klontje boter bij. Na een paar minuutjes heb je een fantastisch cadeautje om uit te pakken! En aan de kindjes…daar heb je de hele avond geen hele kluif meer aan, die vinden het al helemaal een feestje!

Tip 2: Wie is de mooiste van het land?

Suikermais is onze favoriet. Lekker zoet en fris. Een schaal met dampende mais op tafel, wat een feest! Maar je moet wel goed uitkijken welke mais je koopt. De voorverpakte mais kan je beter niet kopen. Bij deze mais is het suiker al omgezet in zetmeel en dat smaakt niet zo lekker. Verse mais herken je aan frisgroene bladeren die nog een beetje vochtig zijn. Als je de bladeren opzij houdt zie je mooie gele glanzende korrels. Als de korrels een beetje ingedeukt zijn, dan kan je beter even wachten tot de groenteboer zijn nieuwe oogst binnen heeft!

Tip 3: Bij vakantie hoort popcorn!

Als kind vond ik het fascinerend dat uit een maiskorreltje de beste snack voor bij de film kon ontstaan. Eigenlijk is het nog steeds een wonder: een grote pan (met deksel) op het vuur, een klein laagje olie, een handje gedroogde maiskorrels éven wachten… wat gekke plofgeluiden verder… en je hebt een bak vol lekkers! Bijkomend voordeel: als je zelf je popcorn maakt kan je er je eigen creatie van maken. Bestrooi het bijvoorbeeld met een beetje kaneel óf voor de hartige variant met Parmezaanse kaas en rozemarijn.

Wat de peuter niet kent, eet hij niet. Daarom kiezen wij elke maand een held waarmee je onweerstaanbaar lekker kunt koken voor je kleintje. En we vertellen waarom je deze groente of fruit op het menu van je baby wilt zetten.

Bordje toch niet leeg of op de grond? Misschien kunnen wij je dan een handje helpen. Al onze helden zijn terug te vinden in de hapjes & maaltijden. Ook een keer proberen?

Bekijk onze proefboxen