Kookweetjes: pastinaak

15 augustus 2017 door Anneloes

Kookweetjes: pastinaak

Meer smaak met pastinaak! Wij zijn fan van deze gekke witte peen. Als romige puree, knapperige frietjes of door een groentestoof – deze held doet het overal goed. Met zijn zoete smaak valt-ie goed in de smaak bij de kleintjes. Niet gek dus dat onze koks er graag mee koken! Zelf experimenteren met succes? Wij delen 3 lekkere kookweetjes over deze zoete held.

Tip 1: Comfort soep

Soep is een makkelijke manier om groenten te introduceren. Pastinaak heeft een heerlijke volle en anijsachtige smaak. Een smaakvol soepje is dus zo gemaakt! Fruit 2 uitjes aan in een soeppan en voeg daarna 3 geschilde, in blokjes gesneden pastinaken en 2 grofgesneden stronken broccoli toe. Laat dit in 2 liter water zo’n 20 minuten koken totdat de groenten gaar zijn. Pureer het geheel fijn en smullen maar. Tip: Zelf laten eten? Maak de soep wat dikker en gebruik minder water, dan kunnen ze ook zelf lepelen. En zo is de kliederboel misschien nog te overzien…

Tip 2: Krokante groentefrietjes

Kinderen waarderen knapperige groenten meer dan glibberige. De kaakspieren zijn nog vol in ontwikkeling en over glibberige groenten hebben ze dus wat minder controle.* Tijd voor een knapperig groentefestijn! Smeer de pastinaak, in reepjes gesneden, in met wat olijfolie en rozemarijn of andere kruiden naar keuze. Zet ze zo’n 20-30 min. onder de gril en tadaa je hebt heerlijke frietjes. Een succes? Rooster onze andere zoete helden als de zoete aardappel en de wortel ook eens mee.

Tip 3: Klein maar fijn!

Overtuigd van onze groenteheld en ren jij al naar de Groenteboer? Dan hebben wij nog een tip: kies de kleine tot middelgrote, stevige variant voor de beste smaak. Grote pastinaken zijn minder smaakvol en de wat oudere slappere variant een stuk meliger. Toch wat oudere exemplaren over? Maak er dan een superstamp met bijvoorbeeld appel van. Heerlijk zacht en smeuïg en het frisse van de appel pimpt het stampje helemaal op.

Held van de maand

Wat de peuter niet kent, eet hij niet. Daarom kiezen wij elke maand een held waarmee je onweerstaanbaar lekker kunt koken voor je kleintje. En we vertellen waarom je deze groente of fruit op het menu van je kindje wilt zetten.

Bordje toch niet leeg of op de grond? Misschien kunnen wij je dan een handje helpen. Al onze helden zijn terug te vinden in onze hapjes & maaltijden. Ook een keer proberen?

Bekijk onze proefboxen

*