Kookweetjes: ui

13 juni 2017 door Anneloes

Kookweetjes Ui Hoewel we bij het snijden van ui vaak een traantje moet laten, worden wij juist heel blij van deze held van de maand! Het is een echte smaakmaker, bevat veel vitamine C en geeft elk gerecht een speciale twist. We gaven je al 3 slimme ui-weetjes, maar nu krijg je ook nog 3 verrassende kooktips.

Tip 1: Zó houd je het droog tijdens het snijden!

Als je een ui snijdt komt er een zwavelhoudend stofje vrij. Zodra dit bijtende stofje in contact met het vocht in je oog komt ga je tranen. Als je een uitje een paar minuten weekt in water kunnen deze stofjes niet ontsnappen. Haal dan wel even het buitenste velletje van de ui voor het weken. Leuke bijkomstigheid: de smaak wordt hierdoor ook verzacht. Handig voor kleintjes die nog een beetje moeten wennen aan de scherpe smaak. Mocht je dit te veel gedoe vinden, dan werkt de duikbril natuurlijk ook nog!

Tip 2: Verwijder alleen het buitenste schilletje..

De ring daaronder bevat namelijk juist de meeste voedingsstoffen! Heb je een halve ui over? Bewaar deze dan ongesneden in een luchtdicht potje. Gesneden ui kan de volgende dag namelijk bacteriën hebben opgenomen.

Tip 3: Onze favo soep

Ui heeft een pittige smaak. Combineer ‘m daarom met een zachte of zoete smaak, zoals pompoen. Zo leert je kleintje op subtiele manier de smaak van ui kennen, zonder dat het gelijk afschrikt! Pompoensoep is onze favoriet, daarom delen wij met alle liefde een receptje:

Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan. Fruit hierin 1 teen knoflook en 1 ui aan. Voeg 1 in stukjes gehakte pompoen toe (of 2 flespompoenen) en bak kort even mee. Breng op smaak met bijvoorbeeld een beetje paprikapoeder of dragon. Voeg 850 ml kokend water en 1 bouillonblokje toe. Laat de soep koken tot de pompoen heel zacht is. Laat even afkoelen en pureer dan het geheel met de staafmixer. Et voilà!

Held van de maand

Wat de peuter niet kent, eet hij niet. Daarom kiezen wij elke maand een held waarmee je onweerstaanbaar lekker kunt koken voor je kleintje. En we vertellen waarom je deze groente of fruit op het menu van je baby wilt zetten.

Bordje toch niet leeg of op de grond? Misschien kunnen wij je dan een handje helpen. Al onze helden zijn terug te vinden in de hapjes & maaltijden. Ook een keer proberen?

Ook bij jou op het KDV?

Ontdek ook onze andere helden!

Prei & prei-kookweetjes: Wist je dat zelfs apen er dol op zijn? En dat is niet voor niets.
Bloemkool & bloemkool-kookweetjes: Alles is eetbaar, zelfs de bladeren!
Paprika: Wist je dat een paprika een mannetje of vrouwtje kan zijn?
Zoete aardappel: Hij ziet er uit als een knoert, maar is heerlijk zacht van binnen.
Pompoenpompoen-kookweetjesDeze oranje krachtpatser maakt slaperig. Komt dat even goed uit!
Broccoli & broccoli-kookweetjes: Wist je dat de hele stronk op mag?
Sperzieboon & sperzieboon-kookweetjes: Voor glanzende lokken moet je deze jongens hebben.
Courgette & courgette-kookweetjes: De meeste voedingsstoffen zitten in de schil, dus vooral niet schillen.
Tomaat & tomaat-kookweetjes: Zelfs in blik houden ze hun vitamines vast, wist je dat?