Laten we beginnen met drie dingen die je waarschijnlijk voor het eerst hoort:
Eetopties vliegen ons om de oren, supermarkten liggen vol keuzes. Dat maakt kiezen voor écht gezond voedsel moeilijk. Kiezen voor jezelf gaat nog wel, maar voor de kinderen? Dat is toch andere koek. Bij Madaga werken we aan het opvoeden van een gezonde generatie. We zien een gouden kans voor kinderopvangcentra om daarin een sleutelrol te vervullen. Maar kennis ontbreekt vaak. Mandy Aartman-Plasmeijer, onze kinderdiëtist en expert in smaakontwikkeling, deelt daarom haar kennis in dit artikel.
Mandy: “Het begint in de baarmoeder. Bij tien weken zwangerschap krijgt het kind al smaakvoorkeuren. Alles wat moeder eet, krijgt de baby via de navelstreng ook binnen. Daarom is het goed om als toekomstige moeder al veel verschillende en gezonde gerechten te eten.” Na de geboorte geeft de moeder wat ze eet door via de borstvoeding. “Ook zo went het kind aan veel smaken. Bij flesvoeding is de smaak dus al eenzijdiger.”
Na vier maanden start je doorgaans met groentehapjes geven. “Kinderen hebben veel meer smaakpapillen dan volwassenen. Alles wat kinderen proeven, heeft dus veel smaak. Daarom zijn toevoegingen als zout, suiker en e-nummers niet nodig. Daarnaast hebben ze van nature graag vette en zoete smaken. Laat die fruithap dus maar zitten; focus liever op groenten leren eten. Aan die bittere smaken moeten ze wennen. Die moeten ze tot wel tien tot vijftien keer proeven voor ze die lekker gaan vinden.”
Na de borst- of flesvoeding start je dus met gepureerde groente- en fruithapjes. Mandy: “Kinderen hebben nog geen tanden en kunnen dus niet kauwen. Maar door met hapjes te starten, leer je ze van een lepel eten. Dat stimuleert de mondmotoriek: ze leren om met de tong voedsel achter in de keel te krijgen. Ook de kaakspieren worden sterker. Als ze zes tot acht maanden zijn, kun je ze daarom wat grovere voeding geven. Richting het jaar kunnen ze dan met de pot mee-eten, kleinere porties natuurlijk.”
Ook eetgewoontes zijn belangrijk als je het hebt over smaakontwikkeling bij kinderen. Mandy: “De gezelligheid maakt het eetmoment. Denk aan liedjes zingen, verhaaltjes voorlezen of een spelletje doen. Je wilt kinderen van jongs af aan meegeven dat gezond eten vooral ook erg leuk is. Dan vallen ze ook later nog terug op de gezonde eetgewoontes die ze vroeger hebben opgepikt.” Het is dus goed om rondom de maaltijden simpele activiteiten te doen.