Werkende moeders krijgen steeds dikkere kinderen

28 maart 2013 door Ingrid

Ingrid Cayet, oprichtster Madaga
Het web was 2 jaar geleden te klein, toen Amerikaans onderzoek het verband aantoonde tussen werkende moeders en overgewicht bij kinderen. Gemiddeld, calculeerden ze, krijgt een kind van een werkende moeder er elke vijf maanden een pond meer bij dan andere kinderen. Eenmaal in groep zes blijken deze kinderen zes keer zoveel kans te hebben op overgewicht.

De onderzoekers stellen dat er simpelweg niet genoeg gezonde kant-en-klaarmaaltijden zijn. De kakelvers ogende gerechten, soepen, sauzen, tussendoortjes en toetjes die overal gefabriceerd worden, zitten bomvol conserveermiddelen, suikers en vetten. Ook in Nederland.

Ga maar na: in Nederland is het aantal werkende moeders de laatste jaren enorm gestegen, naar 70 procent. Onze overheid blijft deze ‘arbeidsparticipatie’ stimuleren. Elke werkende moeder weet hoe weinig tijd er zit tussen het eind van een werkdag en kinderbedtijd. Te weinig om, ik noem maar iets, uitgebreid zelf bouillon te gaan trekken. Ook in Nederland wint goedkoop het nog maar al te vaak van goed. Van alle Europese landen, heeft de Nederlander het minste geld over voor eten. De Amerikaanse veel-voor-weinig-eetcultuur wordt met liefde omarmd. Geloof mij: een hamburger van mooi vlees, op een vers wit broodje kán niet voor 1 euro geproduceerd worden.

In Nederland zweren we bij ons ‘broodje’ tussen de middag. Terwijl kinderen daar nooit genoeg energie uit halen voor de rest van de dag. Met veel gesnack als gevolg. En als het dan eindelijk tijd is voor het avondeten, hebben ze geen honger meer en zijn ze te moe. Wie heeft z’n kind nou nog nooit verleid z’n avondeten, of tenminste nog 8 hapjes, op te eten, met iets lekkers toe?

Ouders van nu willen af van vlug-vlug, snel-snel en terug naar kwaliteit van leven. Met aandacht voor het moment, aandacht voor kwaliteit en aandacht voor elkaar. Ook aan tafel. Daar hebben we kant-en-klaar-alternatieven bij nodig waar we op kunnen vertrouwen. Echt en puur eten, dat onze kinderen kunnen ontdekken met hun mond, ogen, neus en tong.

.…En ik kan het weten. Als werkende moeder liep ik elke dag tegen hetzelfde duivelse dilemma aan. De tijd die ik investeerde in boodschappen doen en koken, raakte ik voor straf kwijt aan tafel. Terwijl juist dat hét gezinsmoment bij uitstek is, en al helemaal voor een Française.

Ik wil het goede voorbeeld geven. Door een moeder te blijven die zielsveel van haar gezin houdt, die, als het even kan, graag zelf kookt en die vasthoudt aan haar eigen drijfveren en doelen. Daarom ben ik Madaga gestart. Mijn bedrijf kookt vers voor baby’s en peuters van drukke ouders. Want ik geloof dat álle ouders het beste voor hun kinderen willen: pure, gezonde voeding en veel, heel veel persoonlijke aandacht. Zodat ze aan tafel leren genieten van eerlijk, echt eten. En als ze straks groot zijn, intuïtief kiezen voor eten dat echt goed voor ze is.

We zijn een start-up, dus het is even doorpezen. Dit citaat wil ik je niet onthouden:

“Veel ouders in Nederland kopen in de supermarkt kant-en-klaarmaaltijden voor hun kinderen, maar die zitten vol zout en conserveringsmiddelen. We snappen het wel: ze hebben geen tijd om te koken, maar daarom is Madaga een goed alternatief” zegt Angelika Kindermann – senior kindergeneeskunde en gastro-enteroloog.

Groet, Ingrid

2) http://www.nu.nl/economie/2740501/meer-moeders-gaan-werken-crechesubsidie.html