Liefde voor eten is zo belangrijk, omdat gezonde kindervoeding een basis is voor een gezond leven. Jong geleerd, is oud gedaan. Door je kind op vroege leeftijd gevarieerde smaken te laten proeven wordt de acceptatie hiervan makkelijker.
Klinkt als een eitje, is in realiteit toch wat lastiger. Want kinderen zijn nou eenmaal kieskeurige eters. Dit komt, omdat ze smaken veel intenser beleven doordat ze veel meer smaakpapillen hebben dan een volwassene. Zo komt die bittere sperzieboon veel heftiger binnen en blijkt deze bittere smaak niet vaak een favoriet. Maar hoe zorg je er dan voor dat je kind toch al deze gevarieerde smaken leert eten?
Het is bewezen dat kinderen 10 tot 15 keer iets moeten proeven voordat ze het lekker vinden. Jammer, omdat we na 3 keer proberen het meestal al van het menu schrappen, denkende dat onze kinderen het niet lusten. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat iedere peuter wel een periode heeft dat hij ‘nee’ tegen alles zegt. Gelukkig zijn er verschillende technieken om die sperzieboon toch ongezien naar binnen te laten gaan. Ga ze bijvoorbeeld eens stomen, koken, wokken, toevoegen aan een curry of door een pastasaus pureren. Het is even doorzetten, maar de aanhouder wint!
In de eerste levensjaren zijn jonge kinderen gevoelig voor sensorische en motorische ontwikkeling en leren ze op basis van ervaringen. Plezier is belangrijk! Vandaar dat wij ook activiteiten meeleveren aan de kinderopvang, om ook door middel van ervaringen kennis te maken met die ene wortel en niet alleen maar als smaak. Want wist je bijvoorbeeld dat het breken van een wortel een heel grappig geluid maakt? Zo wordt de eerste associatie met de wortel al positief! Plezier is het belangrijkst bij kinderen, want in de kindertijd denkproces nog veel minder aanwezig dan op latere leeftijd.
Laat je kind nieuwe smaken ontdekken door middel van een spelletje. Snijd een komkommer, banaan en tomaat in gelijke plakjes en laat je kinderen geblinddoekt hun zintuigen gebruiken om erachter te komen wat welke groente is.
Nog meer inspiratie nodig?
Op onze website plaatsen we vaak groente-activiteiten om met je kind te doen. Gebruik bijvoorbeeld onze Groentebingo om te raden welke groentes in die ene maaltijd verstopt zitten.
Ook samen aan de slag gaan in de keuken kan een manier zijn om de liefde en interesse voor eten aan te wakkeren in je kind. Het is zelfs bewezen dat samen koken met je kind zorgt voor meer groente-inname! Het hoeven geen grote, gevaarlijke handelingen te zijn. Laat je kindje bijvoorbeeld helpen met het wassen van de groenten of het roeren in de pan. En je zult zien, de liefde voor het eten groeit.
Inspiratie nodig voor kidsproof recepten?
Kijk eens hier eens op onze website voor inspiratie in de keuken. Je vindt hier bijvoorbeeld zoete aardappelsterren of rode bietenmuffins.