Voedingsbeleid op het kinderdagverblijf

Een effectief voedingsbeleid op het kinderdagverblijf heeft als doel om het gezond eetgedrag van jonge kinderen te bevorderen. Wanneer ze op jonge leeftijd al leren om gezond en gevarieerd te eten, hebben ze daar op latere leeftijd namelijk veel profijt van.

In een voedingsbeleid staat een gestructureerde benadering om gezonde voedingsgewoonten vanaf de vroegste jaren te ondersteunen. In het beleid staat wat er gegeten wordt, maar ook hoe en wanneer.

Kernonderdelen van een voedingsbeleid

Een goed voedingsbeleid binnen een kinderdagverblijf bestaat uit meerdere onderdelen die samen zorgen voor een planmatige benadering van gezonde voeding voor kinderen:

Voedingsnormen: De voedingsnormen zijn leeftijd- en geslachtsgebonden richtlijnen die ervoor zorgen dat iedereen, inclusief kinderen, voedingsstoffen binnenkrijgt die essentieel zijn voor hun groei en algemene gezondheid. In dit onderdeel is het daarom belangrijk om te benoemen wat een kind nodig heeft qua voeding. Denk hierbij aan groenten, fruit, volkorenproducten en gezonde onverzadigde vetten. Je dient ook te omschrijven wat er juist niet aangeboden gaat worden, zoals suikers en verzadigde vetten. Ook de hoeveelheden voeding en de variaties van voeding zijn belangrijk om te documenteren, zodat er een goede werkwijze is om een evenwichtig dieet te stimuleren. Dit zorgt ervoor dat er een systematische methode is om een gebalanceerd dieet te bevorderen, rekening houdend met de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) die zorgt voor voldoende inname van alle benodigde voedingsstoffen.

Voor meer informatie over voedingsnormen kan je kijken op de pagina van het voedingscentrum.

Maaltijdtiming: structuur is voor kinderen erg belangrijk. Daarom is het nodig om routines voor maaltijdtijden te maken, zodat kinderen sneller herkennen waar ze aan toe zijn. Leg geen nadruk op het wel of niet eten, maar blijf gezonde voeding aanbieden en van dat eetmoment gewoon een heel gezellig moment maken.

Soort voeding: omdat kinderen volop in ontwikkeling zijn is het belangrijk dat zij voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Maak daarom een voedingsaanbod waarbij goed in kaart is gebracht of de maaltijden voldoende vitaminen en mineralen bevatten. Hierbij is het verstandig om te kiezen voor verse en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen. Bij deze groenten zijn namelijk de meeste voedingsstoffen behouden.

Implementatie van het voedingsbeleid

Het succesvol implementeren van een voedingsbeleid in een kinderdagverblijf vereist een goed doordachte strategie die bestaat uit meerdere stappen:

Beoordelen van huidige voedingspraktijken: Voordat nieuwe richtlijnen worden ontwikkeld, is het belangrijk om een grondige evaluatie uit te voeren van de bestaande voedingspraktijken binnen het kinderdagverblijf. Dit helpt om de sterke punten te identificeren, maar ook de gebieden waar verbetering nodig is.

Ontwikkelen van richtlijnen: Na het beoordelen van de huidige voedingspraktijken is het zaak om de drie kernonderdelen van het voedingsbeleid te herzien en bij te werken. Zijn er voorbeeldmenu’s opgesteld? Zijn de portiegroottes bepaald per leeftijd? Kunnen ouders informatie krijgen over gezonde voeding? Deze vragen en meer worden allemaal beantwoord in het voedingsbeleid.

Training en ondersteuning: Om te zorgen dat het voedingsbeleid effectief en consistent wordt toegepast, is het belangrijk dat al het personeel goede training ontvangt over de principes en praktische toepassing van het beleid. Continue ondersteuning en bijscholing kunnen ook helpen om de kennis van het personeel up-to-date te houden.

Evaluatie en aanpassing: Na het implementeren van het voedingsbeleid dient het beleid regelmatig geëvalueerd te worden. Wordt het plan bijvoorbeeld in de praktijk wel correct uitgevoerd? Is het plan doeltreffend? En ook niet onbelangrijk, wat vinden de medewerkers en ouders van het plan?

Door het voedingsbeleid continu te evalueren en te verbeteren wordt jouw kinderdagverblijf een plek waar kinderen gezonde eetgewoonten aanleren. Nu én in de toekomst!

De rol van Madaga

Bij Madaga begrijpen we hoe uitdagend het kan zijn om een consistent en kwalitatief voedingsbeleid te maken én handhaven. Daarom helpen we jou door maaltijden aan te bieden die niet alleen smakelijk, maar ook gevarieerd en met zorg samengesteld zijn. Onze samenwerking met kinderdiëtisten garandeert dat onze maaltijden voldoen aan de voedingsnormen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Daarnaast zijn we een echte kennispartner. We adviseren je graag over het voedingsbeleid en nemen deze samen met jou onder de loep. Door onze ervaring weten we daarnaast hoe je draagvlak kan creëren bij ouders, de directie en andere betrokkenen.

Wil jij een voedingsbeleid in je kinderdagverblijf laten maken, maar kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op! Wij helpen je hierbij graag, van advies tot en met implementatie.



Neem contact met ons op
Neem contact met ons op