Hoofden die wegdraaien, monden die dicht blijven, en kleine vuistjes die bozig de lucht in schieten. Dit beeld is voor veel werkende ouders herkenbaar. De taak om de smaakontwikkeling van kinderen te stimuleren verschuift steeds meer naar pedagogisch medewerkers op de opvang, en dat kan best een uitdaging zijn. Hoe zorg je er nou voor dat elke maaltijd een feestje wordt? Dit is ons geheime recept voor smikkelende kids.
Het is één van onze kernwaardes en één van onze favoriete woorden: samen. De kinderopvang is de ideale plek voor kinderen om te leren eten en dat komt omdat ze het samen doen. Met z’n allen aan tafel zitten en smullen van wat er op hun bordje ligt. Kinderen kopiëren elkaars gedrag, dus als ze hun vriendjes zien smikkelen dan zitten ze zelf binnen no time ook te smakken!
Smaakpapillen. Bijzonder en super gevoelig. Elk kind moet leren eten en dat komt vooral omdat de smaakpapillen zich nog goed moeten ontwikkelen. Dat is soms even wennen. Zeker omdat ze standaard ingesteld staan op de voorkeur voor vettige, zoete smaken. Veel groenten zijn juist het tegenovergestelde: bitter. Kinderen hebben gemiddeld 10 tot 15 keer proeven nodig om een smaak te waarderen.
Een maaltijd waarbij rekening wordt gehouden met de smaakontwikkeling van het kind is daarom dé way to go. ‘Kidsproof’ noemen we dat. Zo is elke hap onweerstaanbaar!
Goede eetgewoontes zijn het halve werk. Samen eten is meer dan smikkelen. Het is borden op tafel zetten en wachten totdat iedereen zit. Het is ook leren over wát er op je bord ligt. Het verhaal van boer tot bord; de kleuren en geuren van zoete aardappels of rode bieten; en leren hoe een zaadje een tomaat wordt. Het maakt de maaltijd tot een leermoment. En hoe bekender ze zijn met de ingrediënten hoe makkelijker het eten gaat.
Maak van de lunch een beleving. Neem de kinderen mee in het verhaal van de maaltijd, laat zien hoe het gerecht op hun bord is beland en maak er vooral een onvergetelijke, leuke ervaring van! Zo wordt elke maaltijd een feestje.