Kidsproof koken in 4 stappen: gezond én lekker

Kindvriendelijke gerechten zijn geen appeltje, eitje

We willen het beste voor onze kinderen. Daarom geven we ze graag zo gezond en voedzaam mogelijk te eten. Maar, wat is dan gezond en voedzaam? Welke gerechten zijn goed voor het kind én ook nog eens lekker. Makkelijke eters zijn het niet vanzelf, ook dat is iets wat ze moeten leren. Bij kinderen is de tong super gevoelig, wat betekent dat heftige smaken, grove texturen of onbekende ingrediënten niet 1, 2, 3 naar binnengaan. Kindvriendelijke gerechten zijn dus zeker geen appeltje, eitje. Maar, hoe maak je dan wél kidsproof maaltijden waar de kids van smullen? Wij delen ons geheime recept!

1: Voor alle kinderen precies goed

Smaakontwikkeling bij kinderen is een grijs gebied voor de meeste ouders. Gelukkig weten we daar bij Madaga alles van af. We maken onze maaltijden kidsproof, wat betekent dat ze voedzaam én lekker zijn. En dat voor alle leeftijden. Nadenken over textuur, dat is vooral belangrijk. Als kinderen nog geen tanden hebben, is het belangrijk dat ze met hun tong elke hap kunnen fijnmaken door het tegen hun gehemelte te duwen.

Voor de allerjongsten pureren we alles. Voor kinderen vanaf zes maanden maken we maaltijden. Daar voegen we goed gegaarde rijst of pasta aan toe. Wij volwassenen houden van ‘al dente’, maar voor kinderen is het slim om de pasta goed gaar te koken. Écht kidsproof: zodat die niet uit elkaar valt, maar wel makkelijk te eten is. Dat kleine beetje textuur zorgt ervoor dat de kinderen geleidelijk wennen aan steviger eten. Pak bijvoorbeeld risotto in plaats van rijst of orzo in plaats van pasta – dat zijn net wat zachtere varianten van hetzelfde ingrediënt! Hoe hoger de leeftijd, hoe meer stevigheid je kunt toevoegen aan de maaltijd.

2: Speel met kleuren: eet de regenboog

De zin ‘Eat the rainbow’ zien we de laatste tijd vaak voorbijkomen. Wist je dat de kleur van een groente veel zegt over de voedingswaarde ervan? Daarom is het goed om zo veel mogelijk kleuren groenten op je bord te krijgen. Nog een reden: maaltijden met een bruine of groene kleur, te felle of juist te grauwe kleuren, worden minder goed gegeten. Daarom gaan wij altijd op zoek naar de juist balans van groen, oranje, rood en geel. Zo weten we zeker dat elk kind smult van onze gerechten!

3: Hapje voor hapje verliefd op écht eten

Het is goed om kinderen langzaamaan kennis te laten maken met ingrediënten van alle soorten en smaken. Daarom zorgen we er altijd voor dat we een gevarieerd, vernieuwend én herkenbaar menu maken. De ene dag serveren we een stamppotje van broccoli en aardappel, de andere dag een oranje bloemkoolcurry. Zo krijgen de kinderen verschillende voedingsstoffen binnen, maar houden we ook rekening met nieuwe en bekende smaken.

4: Kindvriendelijke én innovatieve gerechten?

Ja, dat kan! Innovatief en duurzaam bezig zijn met kindervoeding is wat we het liefste doen. We zoeken naar nieuwe kidsproof gerechten om ons assortiment nóg aantrekkelijker te maken voor onze kleine eters. Een ander component wat onze maaltijden kidsproof maakt, is dat de kinderen samen eten op de opvang. Zien eten, doet eten. En samen eten met vriendjes maakt het natuurlijk een stuk leuker!

Kindvriendelijke gerechten zijn geen appeltje, eitje!


See yourself! Ook de kinderen op jouw dagverblijf lusten alles
Bestel de proefbox!