Over welke protocollen moet een kinderdagverblijf beschikken?

Wil je de gezondheid en het welzijn van de kinderen op je kinderdagverblijf waarborgen? Daar speelt een goed voedingsprotocol een belangrijke rol bij. Zo helpen de RIVM-richtlijnen voor de kinderopvang je onder andere om te voorkomen dat kindjes ziek kunnen worden van het eten op de opvang. Naast de veiligheid van voeding is de voedingswaarde van maaltijden natuurlijk ook heel belangrijk. Gezonde maaltijden zorgen voor vrolijke kindjes die vol energie en plezier kunnen spelen en leren.

RIVM richtlijnen voor de kinderopvang

RIVM-richtlijnen voor de kinderopvang vormen de basis voor voedselveiligheid en hygiëne. Het is in de wet vastgelegd, de zogenaamde Warenwet Hygiëne van Levensmiddelen, dat iedereen die maaltijden aanbiedt aan anderen maatregelen moet nemen om te voorkomen dat iemand ziek wordt van het eten. Dat geldt dus ook voor kinderopvanglocaties. Deze maatregelen zijn gebaseerd op de volgende drie basisprincipes:

1. Beheersing van temperatuur

De juiste temperaturen bij de voedingsverzorging moet worden beheerst door stelselmatige en goed uitgevoerde controles en/of metingen. Medewerkers in het kinderdagverblijf moeten zich er bewust van zijn dat in temperaturen door allerlei oorzaken kunnen afwijken van de vereiste temperaturen. De temperatuur van de koelkast mag niet hoger zijn dan 7°C. Bij deze temperatuur bederven producten minder snel en groeien bacteriën nauwelijks. Doordat de koelkast overdag regelmatig open en weer dicht gaat, zal een koelkast die op 7 °C staat ingesteld, al snel een te hoge temperatuur bereiken. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ziekmakers kunnen groeien. Met enkele graden verschil groeien sommige bacteriën al 2 tot 3 keer zo snel. Daar kun je een voedselvergiftiging van krijgen en ziek worden. Stel om dit te voorkomen de koelkast op 4 °C in. Bij de meeste huishoudwinkels kun je een koelkastthermometer kopen. Er zijn ook loggers te koop die 24/7 de temperatuur van de koelkast bewaken. Controleer de temperatuur van de koelkast wekelijks.

2. Hygiëne

Hygiëne is een ontzettend belangrijk onderdeel van voedselveiligheid. Hygiënisch werken heeft betrekking op de persoonlijke hygiëne van medewerkers en op de bedrijfshygiëne. Medewerkers in de kinderopvang moeten dan ook strikte hygiëneprotocollen volgen om de verspreiding van schadelijke bacteriën/ziektekiemen te voorkomen. Denk hierbij aan regelmatig handen wassen, goed schoonmaken van apparatuur en werkruimte.

3. Houdbaarheid producten

De laatste maar niet minst belangrijkste basisprincipe voor voedselveiligheid is de houdbaarheid van producten. Al het voedsel kan bederven. Daarom is het controleren van de houdbaarheid van producten een belangrijk aspect van voedselveiligheid. De houdbaarheidsdatum staat altijd vermeld op de verpakking.

De 3 basisprincipes zijn praktisch uitgewerkt in de Hygiënecode voor kleine instellingen. In deze Hygiënecode staan maatregelen die je moet nemen wanneer je bezig bent met eten binnen een kinderdagverblijf. Van het ontvangen van eten tot aan het bewaren van voedsel en van het bereiden van het eten tot aan het serveren van eten en drinken. Door te werken volgens de Hygiënecode, voldoe je aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid.

Gezonde voeding als basis

Een voedingsprotocol gaat niet alleen over voedselveiligheid, maar ook over het aanbieden van gezonde, gevarieerde maaltijden waar de kleintjes van smullen. De kinderopvang is een ideale plek om de basis van gezonde voeding voor kinderen te leggen. De opvang biedt namelijk een veilige en gezonde omgeving, zowel fysiek als sociaal, waar kinderen elkaar positief beïnvloeden. Met een gezonde start op de kinderopvang draag je bij een gezonde basis voor de rest van hun leven!

Wij helpen hier natuurlijk graag bij door een gevarieerd menu aan te bieden zodat de kinderen kennis kunnen maken met nieuwe smaken. Goede voeding zorgt ervoor dat kindjes boordevol energie zitten, een hogere weerstand hebben én lekker in hun vel zitten. Onze maaltijden zijn zorgvuldig ontwikkeld en sluiten aan bij de richtlijnen van het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad. Laat het bereiden van de maaltijden maar aan ons over, zodat jullie kunnen focussen op de kleintjes op de groep!

Nieuwsgierig naar hoe jij de voedingsrichtlijnen kan toepassen in jouw kinderdagverblijf? Neem contact met ons op.

Ben je benieuwd naar hoe je de voedingsrichtlijnen kunt doorvoeren in jouw kinderdagverblijf?

Bij Madaga helpen we je graag om een gezond voedingsprotocol op te zetten en te voldoen aan de richtlijnen voor gezonde voeding, zodat je een veilige en voedzame omgeving voor de kinderen kunt creëren.

Neem contact op met ons voor advies en ondersteuning. 

 



Neem contact met ons op
Neem contact met ons op