Spoony’s lespakket voor basisscholen

Onze droom is om álle kinderen gezond te leren eten. Niet alleen op het kdv, maar ook op de bso. Zo organiseren we dit jaar in samenwerking met stichting Spoony voor de 4e keer de Gezonde Smikkelweken, ook dit jaar met als doel: spelenderwijs voedselvaardigheden ontwikkelen en kennis over gezonde voeding vergroten. Daarnaast brengen we met stichting Spoony voedingseducatie en voedselvaardigheden tot leven met een vrolijk lespakket voor basisscholen.

Spoony’s lespakket biedt voedingseducatie in de vorm van vrolijke activiteiten. Leerlingen doen mee aan de Popcorn challenge waarbij ze zelf mais poffen en experimenteren met gezonde kruidenmixen. Ook maken ze een verleidelijke verpakking en ontwikkelen ze etiketten. Daarnaast maken ze van zwarte bonen lekkere moestuin muffins. Met de werkboekjes gaan de leerlingen zelfstandig én in groepsverband aan de slag met opdrachten waarmee ze spelenderwijs leren over gezonde en duurzame voeding.

Leerkrachten worden maximaal ontzorgd: alles wordt in het pakket meegeleverd. Van zwarte bonen, mais en kruidenmixen; werkboekjes voor de leerlingen en een handig instructieboekje voor de leerkracht met uitleg en verdiepingsopdrachten.

Vanwege een regionale subsidie is dit succesvolle programma gratis voor basisscholen in Noordoost-Brabant.

 

Spoony’s lespakket:

  • Er is een pakket voor groep 4/5 en voor groep 6/7.
  • Tijdsbesteding: circa 1,5 uur zelfstandig werken en in groepsverband 2 tot 4 uur. We bieden verdiepingsopdrachten, maar dit is optioneel.
  • Inschrijven kan tot 29 augustus, maar het aantal pakketten is beperkt en op = op!
  • Levering van de pakketten is in week 36.
  • De opdrachten kun je naar eigen inzicht inplannen.
  • Door een gulle subsidie van Regio Noordoost-Brabant kun je het pakket gratis bestellen. Heeft je school wel budget, dan waarderen wij een kleine bijdrage.

 

 

Programma Smikkelen van eetbaar groen

Het lespakket is ontwikkeld door stichting Spoony en maakt onderdeel uit van het programma Smikkelen van eetbaar groen. Met dit programma dompelen leerlingen van 85 basisscholen in Noordoost–Brabant zich in 2024 onder in de wereld van gezonde voeding. Jong Leren eten, IVN Natuureducatie en stichting Spoony slaan hierbij de handen ineen met als doel om jonge kinderen te leren wat gezonde, eerlijke én duurzame keuzes zijn en hen voedselvaardigheden te laten ontwikkelen. Basisschoolleerlingen in deze regio gaan op een waar groente avontuur; aan de slag in de schooltuin en met Spoony’s lespakket. Door zelf te zaaien, verzorgen, oogsten, experimenteren in de keuken of een kijkje te nemen bij een voedselproducent leren kinderen waar voedsel vandaan komt en wat gezond voedsel is.

Het programma is mogelijk gemaakt door een gulle bijdrage van Regio Deal Noordoost–Brabant en samenwerking met vele partners die zich zonder winstoogmerk inzetten.

Ga mee op avontuur vol groente en plezier!


Meer kinderactiviteiten
Meer kinderactiviteiten