Waarom is gezond eten belangrijk

Waarom is gezond eten zo belangrijk?

In de periode van baby naar ondernemende kleuter maakt een kind een razendsnelle ontwikkeling door. In vier jaar tijd leren ze kruipen, zitten, lopen, praten en eten – iedere dag is één grote ontdekkingstocht. Om goed te kunnen groeien en ontwikkelen is gezonde voeding tijdens de zwangerschap én in de periode daarna cruciaal. Hoe meer smaken kinderen van jongs af aan leren, hoe eenvoudiger het is om later gezond te blijven eten.

Wist je dat je smaakvoorkeur en voedingsgewoonten in de eerste 1.000 dagen van je leven ontwikkelt?

Hapje voor hapje wennen aan nieuwe smaken

We schotelen de kinderen gezond eten voor voor, maar gaat dat bordje wel leeg? Iedere peuter heeft een periode dat hij z’n lippen stijf houdt voor iedere gezonde maaltijd. Dat is niet zo gek. Baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoete en vette smaken. Deze smaken proeven ze ook in moedermelk en lusten ze dus al. Andere smaken, zoals bittere groenten, zijn echt even wennen. Kinderen moeten gemiddeld 10 tot 15 keer iets proeven voordat ze een smaak leren waarderen. Stapje voor stapje – en hapje voor hapje – leren ze wennen aan nieuwe smaken, kleuren en texturen.

De kinderopvang is de idéale plek voor een smaakavontuur

Door op de kinderopvang een warme maaltijd aan te bieden, help je kinderen bij hun smaakontwikkeling. Onderzoek toont aan dat kinderen die naar de kinderopvang gaan, gezonder leren eten.

Hoe komt dat?

  • Het proeven gaat een stuk makkelijker met vriendjes aan tafel;
  • De pedagogisch medewerker weet met zijn of haar overtuigende kracht de kinderen te helpen om tóch dat ene hapje te proberen;
  • Kinderen hebben in de middag meer energie om te proeven;
  • Door samen een warme maaltijd te eten ontstaan nieuwe rituelen, zoals samen tafeldekken, tafelmanieren oefenen en kletsen over wat er op tafel staat.

Wil je meer weten over hoe wij jouw kinderopvang helpen om met plezier warme maaltijden te serveren? We leggen het je graag uit!

'Zien eten, doet eten!'

‘60% van de kinderen eet onvoldoende groente op een dag’

bron: CBS


Wil je meer weten over de mogelijkheden?
Bel ons gerust!