Een levenslange vreugde: Gezond leren eten als kind

Wij worden niet geboren met gezonde eetgewoontes. Integendeel, want vanaf dag één hebben we juist een voorkeur voor zoete en vette smaken. En die zijn overal om ons heen beschikbaar. De ontwikkeling van gezonde smaakvoorkeuren op (zeer) jonge leeftijd legt dan ook de basis voor een gezonde levensstijl. Het is simpel: van gezond leren eten hebben we de rest van ons leven plezier.

Het CBS presenteerde vandaag een update van haar Landelijke Jeugdmonitor en die laat zien dat er in Nederland nog steeds te veel kinderen en jongvolwassenen zijn met overgewicht. Onder de groep tussen 18 en 25 jaar heeft 25% er last van. Hoe dan ook dat is echt te veel en dat moet en kan beter. Naast te weinig bewegen zijn overmatig en ongezond eten belangrijke boosdoeners. De realiteit is bijvoorbeeld dat 60% van de kinderen in ons land nog steeds onvoldoende groente eet.

Smaaksafari

Net zo lastig als het is om slechte gewoontes af te leren is het ook niet altijd eenvoudig om je goede gewoontes eigen te maken. Dat geldt zeker voor gezond eten. Zo moeten kleine kinderen een nieuw smaakje tien tot vijftien keer proeven om het te leren ontdekken en waarderen. Dat vraagt om geduld, maar zeker ook om een benadering die aanspreekt en uitdaagt. Eten moet iets leuks zijn. Iets spannends en verrassends. Gezond leren eten doe je met al je zintuigen en daarom ontwikkelden wij de smaaksafari, waarbij kinderen spelenderwijs kennismaken met gezond en vers eten. Door te proeven, voelen, ruiken en zien. De kinderopvang is een ideale omgeving om de ontdekkingsreis naar gezond eten te beginnen. Jonge kinderen zijn zeer ontvankelijk voor het gedrag van hun leeftijdsgenoten en dat maakt het de aangewezen plek om gezonde smaakontwikkeling te stimuleren.

Toewijding, belangstelling en begeleiding

Het is mijn overtuiging dat liefde voor goed en gezond eten de basis is van een gelukkig leven. Eten is een prioriteit en geen bijzaak. Kinderen de kans geven om gezonde smaken lekker te gaan vinden vraagt om toewijding en begeleiding. Het is simpel: kinderen hebben geen overgewicht omdat zij daar zelf voor hebben gekozen, maar omdat zij niet zijn geholpen het te voorkomen. Dat voorkomen doe je onder andere door kinderen van jongs af aan een duurzame relatie met goede, gezonde voeding op te laten bouwen.

Maak gezond en lekker eten daarom leuk vanaf de start. Dan wordt het zonder twijfel een joy for life!

Bon apetit
Ingrid

 OOK EEN WARME LUNCH OP JOUW KINDERDAGVERBLIJF?
VRAAG GRATIS PROEFBOX AAN