Blog: De eerste 1.000 dagen – kindervoeding

In de periode van embryo naar ondernemende peuter maakt je kleintje een razendsnelle ontwikkeling door. Je spruit leert lopen, eten, praten wordt zindelijk en leert s’ nachts door te slapen – goed, dat hopen we dan… Elke dag is één grote ontdekkingstocht! Gezonde voeding is onmisbaar. Dat weten we allemaal, maar in de praktijk is het niet zo simpel. Kleintjes blijven ons verrassen aan tafel. Hoe frustrerend het af en toe ook kan zijn, het is ook logisch. Baby’s en peuters zijn geen mini-volwassenen als het om eten gaat.

Zo snel mogelijk met de pot mee-eten? In dit geval zijn oude wijsheden misschien niet zo slim… Hier 5 redenen om het anders aan te pakken.

1. De nieuwe wijsheid: gezonde kindervoeding noodzakelijk tijdens de eerste 1.000 dagen

Gezonde voeding in de eerste 1.000 dagen is een grote trend in de wereld van voeding. Waarom? Onderzoek laat zien dat voeding in deze periode bepaalt hoe het lichaam later functioneert. Ook je smaakvoorkeur en je eetgewoontes voor de rest van je leven worden dan ontwikkeld. Alleen hoe je kindje voeding ervaart en wat hij nodig heeft, is heel anders dan volwassenen. Het is helemaal niet erg als jouw kindje zijn hoofd weg keert van jouw favoriete maaltijd.

2. Peuterproof eten = minimaal 10 tot 15 keer op tafel

Baby’s hebben van nature een voorkeur voor zoete en vette smaken. Deze smaken proeven ze ook in moedermelk en lusten ze dus al. Andere smaken, zoals bitter en zuur, zijn echt even wennen. Het is bewezen dat kinderen 10 tot 15 keer iets moeten proeven voordat ze het lekker vinden. Jammer, omdat we na 3 keer proberen het meestal al van het menu schrappen, denkende dat onze kinderen het niet lusten. Bovendien moet je er ook rekening mee houden dat iedere peuter wel een periode heeft dat hij ‘nee’ tegen alles zegt. Dit wordt ook wel ‘neofobie’ genoemd. Je peuter keert zich af tegen het nieuwe. Funfact: Wist je dat dit eigenlijk heel natuurlijk is? Dit beschermt jouw kleine tegen het opeten van zijn legoblokjes, maar zorgt er ook voor dat ze een nieuwe groente niet willen proberen.

Hoe krijgt Madaga 80% van de peuters aan de vis, couscous en linzen? De truc is om het recept te vinden dat de mondjes open krijgt. Sperziebonen op het menu? Ga ze eens stomen, koken, wokken, toevoegen aan een curry of door een pastasaus pureren. Zeker weten dat die van jou daarna fan is!

3. Peuterproof eten = creatieve smaakcombinaties

Om goed te groeien zijn er ontzettend veel voedingsstoffen nodig. Niet gek als je bedenkt dat ze tussen het 1e en 4e jaar jaarlijks gemiddeld 2 kilogram zwaarder worden en 10 cm groeien. Daarnaast hebben ze ook nog eens een hele kleine maag. Elke calorie die binnenkomt kan dus maar beter een hoge voedingswaarde bevatten. Groenten zijn dus de beste vrienden van je peuter: rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën. Maar tsja… wat als ze niet in de smaak vallen? Met slimme smaakcombinaties kan je saaie gezonde smaken omtoveren tot een kidsfavoriet. In Zuid-Korea is dit lievelingsgerecht een stoofpotje met rund, kiwi en groenten. De vitamine C in de kiwi zorgt ervoor dat het ijzer in het vlees beter wordt opgenomen. En is het is nog lekker ook, win-win situatie dus!

4. Peuterproof eten = zachte en toegankelijke textuur

Ook textuur speelt een belangrijke rol. Vast voedsel eten moet je leren. Een pasgeboren baby kan gelijk drinken, maar voor vast voedsel moet je eerst een bepaalde motorieke ontwikkeling doormaken. Het lijkt misschien heel easy maar kauwen en slikken is een grote uitdaging als je zes maanden bent. Daarom kan te veel textuur in het begin afschrikken. Het is prima te beginnen met een zachte puree en daarna op te bouwen naar grotere stukjes en bite.

5. Peuterproof eten = zo min mogelijk zout

Baby’s en dreumesen zijn de beste fijnproevers! Ze hebben dubbel zoveel smaakpapillen en hierdoor een veel verfijndere smaak. De smaakbeleving is daardoor veel intenser. Grote kans dat jij een peuterproof maaltijdje flauw en smaakloos vindt, waar jouw kleintje van smult.

Koken voor kinderen vraagt om een speciale aanpak. Onze koks toveren pure ingrediënten om tot toegankelijke en onweerstaanbare gerechten die aansluiten bij de vier punten die we net noemden. Zo maken wij elk kleintje hapje voor hapje verliefd op echt eten en helpen wij je het beste te halen uit die belangrijke eerste 1.000 dagen.

Wil jij ook Kidsproof menu’s ontdekken bij jouw locatie? Bekijk wat wij voor jou kunnen betekenen.Meer blogs lezen?
Lees ze hier!