Bestel mijn Madaga

Held van de maand: Mais

Heerlijk zoet, vol vezels, lekker om te kluiven en om oneindig mee te variëren! Redenen genoeg om onze held van de maand, mais, eens in het zonnetje te zetten. We delen 3 leuke weetjes met je.

Weetje 1: Graan in een groentejasje

Mais behoort officieel tot de graansoorten. Toch eten wij het vaak als groente. Het bevat namelijk veel voedingsvezels, vitamine C en mineralen. Wel bevat het meer koolhydraten dan de meeste groentes, maar daar krijgt je kleintje juist lekker energie van! Dat kunnen ze goed gebruiken als ze lekker gaan spelen en ontdekken. Ook handig – hoewel mais een graansoort is, kunnen kindjes met glutenallergie deze wel eten!

Weetje 2: De mais van Columbus

In Nederland wordt vooral snijmais geteeld. Maar deze wordt vooral gebruikt als veevoer. De maissoort die wij eten heet suikermais. Je raadt het al – deze heeft een lekkere zoete smaak. Suikermais groeit vooral in Zuid-Amerika en in de VS. Het wordt daar al duizenden jaren gegeten. De naam mais is dan ook afgeleid van het woord ‘maize’: wat ‘gever van leven’ betekent. Nou, dat belooft wat! Columbus liet Europa kennismaken met deze gele kanjer, waardoor wij ‘m nu ook lekker op het menu hebben staan!

Weetje 3: Alle kleuren van de regenboog

Wist je dat er niet alleen gele mais bestaat, maar ook witte, donkerrode, blauwe, paarse en zelfs zwarte? Ook ken je misschien wel de babymais: dit zijn eigenlijk gewone maiskolven maar dan extra vroeg geteeld, waardoor je ze in hun geheel kunt opeten! Veel variatie dus. Toch eten wij het liefst de suikermais. Deze is in de zomer volop verkrijgbaar. Heerlijk uit het vuistje, op de BBQ óf in de chili. Laat de zomer maar komen!


21 juni 2018


OOK EEN WARME LUNCH OP JOUW KINDERDAGVERBLIJF?
VRAAG GRATIS PROEFBOX AAN