Aan tafel met… Partou De Boefjes

Hoe honderd kinderen gezond eten met de maaltijden van Madaga

Met een lach van oor tot oor aan tafel: dat zitten de kinderen bij kinderopvang Partou De Boefjes in Sint-Michielsgestel. Zij likken dagelijks hun vingers af bij gezonde, gevarieerde en warme maaltijden van Madaga. Een ware ontdekkingsreis voor hun smaakpapillen; kinderen ontdekken nieuwe gerechten en maken kennis met alle soorten groenten. Locatiemanager Shanika Duppen-Hofland vertelt over het succes.

Razend enthousiast

Bij deze Partou-locatie krijgen drie kinderdagverblijfgroepen en twee bso-groepen iedere dag tussen de middag een gevarieerde, gezonde warme maaltijd van Madaga. Zonder toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen. Ruim honderd kinderen smullen hier dagelijks van de Madaga-smaaksensaties. “Toen we daar zes jaar geleden mee begonnen, moesten we enkele ouders echt overtuigen”, vertelt Shanika.

Want ja, een warme maaltijd ‘s middags, dat betekent een simpele boterham ‘s avonds. Samen tafelen met het gezin ziet er dan anders uit. Inmiddels zien alle ouders de voordelen ervan in en zijn zij lovend. Niet alleen scheelt het ‘s avonds tijd, de kinderen verteren het eten ‘s middags ook nog eens makkelijker.

En die kinderen, die zijn al helemaal razend enthousiast. Shanika: “Soms vragen ze zelfs om méér. Als we deze maaltijden nu af zouden schaffen zouden we een hoop weerstand van de ouders én de kinderen krijgen.”

Afrikaanse groentenstoof

Maar wat krijgen de kinderen dan? “We kiezen bewust voor diverse maaltijden”, vertelt Shanika. “Couscous, pasta, vlees, vis, vegetarisch: wij schotelen gerechten voor die ze thuis misschien niet of nauwelijks eten. Niet iedere ouder heeft een Afrikaanse groentenstoof op het menu staan. Niet iedereen eet vegetarisch. Op deze manier komen kinderen in aanraking met divers eten, van over de hele wereld.”

En dat valt in de smaak. “Ze eten heel goed. Soms zelfs beter dan thuis.” Daarbij moedigen ze elkaar ook aan, al dan niet bewust. “Zien eten, doet eten. Je ziet dat de kinderen die vaker op de opvang komen betere eters zijn, die lusten bijna alles. Zeker als ze al van baby af aan komen, want zelfs de babyhapjes hier zijn van Madaga.” En als ze iets niet lusten? “We dwingen ze natuurlijk niet, maar het is wel eten wat de pot schaft. We houden uiteraard wel rekening met allergieën.”

“Zelfs de babyhapjes hier zijn van Madaga”

– Shanika Duppen-Hofland, locatiemanager bij kinderopvang Partou De Boefjes

Op smaaksafari

“We zijn ook groot fan van de Smaaksafari-koffer. Dan staat twee weken alles in het teken van een bepaalde groente. Binnenkort is dat de wortel. In de maaltijden komt de wortel steeds op verschillende manieren terug, de kinderen krijgen wortelsap, een recept voor wortelcake en ga zo maar door. Zo leren ze uitgebreid kennis maken met een groente. Madaga stuurt dan ook allerlei promotiematerialen mee. Met de Smaaksafari-koffer onderscheiden ze zich echt.”

Partou De Boefjes is de enige opvang in het dorp die op deze manier bezig is met gezonde en gevarieerde voeding. “We hebben daar een hele weg in afgelegd en Madaga past perfect bij ons. Nu is het hartstikke leuk om ouders te vertellen wat de kinderen hier krijgen van Madaga. Sommige ouders reageren daar zó enthousiast op, dat ze specifiek voor ons kiezen.”

Schitterende smaaksafari

Ook de Smaaksafari-koffers vallen in de smaak. Dan staat gedurende twee weken alles in het teken van één bepaalde groente. Na bijvoorbeeld pompoen, broccoli en biet is nu de wortel aan de beurt. “Die Smaaksafari-koffers zijn echt leuk”, vertelt Nathalie. “Ook de presentatie ervan. We krijgen allerhande materialen mee zodat de kinderen leren hoe een wortel groeit en wat daarbij komt kijken. De vormgeving en communicatie van Madaga is gewoon zo goed geregeld, heel mooi!”

Wil je meer smaakavonturen lezen? Bekijk wat Quinzokids vertelt over biologisch eten op de kinderopvang.

Ga ook met de groep op Smaaksafari

Informeer naar de mogelijkheden
OOK EEN WARME LUNCH OP JOUW KINDERDAGVERBLIJF?
VRAAG GRATIS PROEFBOX AAN