Aan tafel met… Humankind Bumme

Biologisch eten op de kinderopvang? Tamara vertelt

Sinds oktober 2020 eet de meerderheid van de kinderen bij Kinderdagverblijf Bumme als lunch de warme maaltijden van Madaga. De overgang van brood naar warme maaltijden als lunch, verliep veel soepeler dan gedacht.

Focus op beweging en gezondheid

Al bijna 2,5 jaar smullen de meerderheid van kinderen bij Kinderdagverblijf Bumme van de warme maaltijden van Madaga. En dit aantal groeit elke dag! Toen Humankind haar voedingsbeleid herformuleerde, kwam Madaga op hun pad. Zo vertelt vestigingsmanager Tamara: “We hebben een nóg groener en duurzamer beleid opgesteld, met meer focus op beweging en gezondheid. De vraag vanuit ouders naar gezonde voeding voor hun kinderen werd bovendien steeds groter.” Tamara ging op zoek naar leveranciers van warme maaltijden.

De kinderen smikkelen hun bordjes leeg

Al snel kwam ze in contact met een andere kinderopvanglocatie, die de warme maaltijden van Madaga serveerde. Tamara mocht een paar keer meekijken en besloot al snel ook voor Madaga te gaan. De overgang van brood naar warme maaltijden als lunch, verliep veel soepeler dan gedacht. “Wij vonden het spannend hoe de kinderen zouden reageren, want van de één op andere dag wordt voor jou besloten dat je in plaats van een boterham een pasta bolognese als lunch krijgt”, aldus vestigingsmanager Tamara. Gelukkig werd de spanning snel ingeruild voor een verrast gevoel. De kinderen smikkelden hun bordjes leeg. Het werd op Kinderdagverblijf Bumme al snel duidelijk: dit komt helemaal goed!

“Ze likken nog net de schaal niet uit.”

– Tamara Pijlman, vestigingsmanager

Meer rust, minder zorgen

Niet alleen voor de kinderen voelde de overgang natuurlijk, ook de pedagogisch medewerkers zagen veel voordelen in de warme maaltijden. Geen boterhammen smeren, geen beleg meer dat snel en bestickerd met datum in de koelkast moet worden gezet na de lunch, én geen voedselverspilling van beleg dat over datum is. In plaats daarvan méér rust en tijd om met de kinderen te zijn als de maaltijden in de oven opwarmen. “De sfeer in de groep rondom het eetmoment is nu écht een stuk meer ontspannen”, vertelt pedagogisch medewerker Tamara, ” én het opruimen kost ons nu veel minder tijd, waardoor er meer tijd is om met de kinderen activiteiten en spelletjes te doen.”

Warme maaltijden verlicht de ouders enorm

Ook voor ouders werken de gezonde kindermaaltijden ontzorgend. “Als je nu om 7 uur na een lange werkdag thuiskomt met je ‘moeilijk’ etende kindje, hoef je je niet meer druk te maken om die ene sperzieboon die je er met man en macht niet inkrijgt. Je weet zeker dat hij zijn portie groente al binnen heeft gekregen op de opvang. Want elke maaltijd bevat een portie groente. Dat idee verlicht de ouders enorm.”, vertelt vestigingsmanager Tamara. “Er ligt nu geen druk meer op de avondmaaltijd.” Bovendien is daardoor ’s avonds meer kwalitatieve tijd over om met hun kinderen door te brengen.

“Hoe dan?!? Dat eet ie thuis nooit”

– Tamara Nederstigt, vestigingsmanager

Zien eten, doet eten!

De maaltijd wordt in een gezellige kom op tafel gezet en kinderen scheppen zelf op. Eenmaal opgeschept zien de pedagogisch medewerkers de maaltijden verdwijnen als sneeuw voor de zon. “Ze likken zonder grappen nog net de schaal niet uit en vragen vaak of er nog meer is.” Wanneer ouders dit van haar horen, is de reactie van de ouder vaak “HOE DAN? Dit eet ‘ie thuis nooit!” Volgens Tamara ligt dit écht aan het samen eten en samen ontdekken. Een kindje dat voorzichtiger is en de makkelijke eters zo hun bordje achterover ziet slaan, volgt even later zelf ook. En zo blijkt: zien eten, doet eten!

Steeds meer kinderen op smaakavontuur

Steeds meer ouders verkiezen een warme, gezonde maaltijd voor hun kind boven de klassieke boterham. KDV Bumme ziet de inschrijvingen voor de Madaga-maaltijden alsmaar stijgen! “Gaandeweg zie je dat steeds meer ouders kiezen voor de warme maaltijden.” zo vertelt vestigingsmanager Tamara. “De locatie is enorm blij dat de keuze voor Madaga zo goed aansluit bij de wensen van de ouders en dat steeds meer kinderen meegaan op smaakavontuur.

Wil je meer smaakavonturen lezen? Bekijk wat Koningskinderen over gezonde voeding vertelt.

Ook gezond en biologisch eten op jouw kinderopvang?

Boek snel je afspraak 
OOK EEN WARME LUNCH OP JOUW KINDERDAGVERBLIJF?
VRAAG GRATIS PROEFBOX AAN